Rólunk

Neked mi a történeted?

Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. A Mindspace ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról. A pályázóknak mindössze két szabályt kell betartaniuk: történeteik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál, és valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódniuk. A legjobb három történetíró pénzjutalmat kap és külön díjazzuk a 18 év alatti kategória győztesét; a legjobb 100 történet pedig megjelenik egy kötetben. A könyv utoljára 2021-ben elérhető volt a POKET automatákban és az interneten.

A pályázat korábbi együttműködő partnere Budapest Főváros Önkormányzata, a korábbi BFVT majd a Budapest Brand Nonprofit Zrt. voltak. A pályázat sajnos 2022-ben és 2023-ban pénzügyi okok miatt már nem tudott megvalósulni, így a projekt ideiglenes felfüggesztése mellett döntöttünk 2023-ban.

A szervező és az ötletgazda: a Mindspace és a Plagio

Az ötlet eredetileg a chilei Plagio csapat tagjainak fejéből pattant ki. Velük Santiagóban találkozott a Mindspace csapata, így honosodott meg itthon is ez a köztörténet. A kezdeményezés Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát az elmúlt 20 évben, és mára a félmilliót is meghaladja a beküldött történetek száma. A Mindspace egy nonprofit szervezet, amely többek között városi játékokat, kulturális és szakmai eseményeket szervez. Ilyen a 100 szóban Budapest pályázat is. Valami olyan, amitől egy kicsit más élmény lesz erre járni, itt lakni vagy alkotni.

Fő célunk

Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy megismerjük milyen is egy formanyomtatvány, újra gyúrjuk a Rákóczi teret, belepillanthassunk a 73-as troli mindennapjaiba, megismerhessük többek között Ilonka néni, szívszorító életét és kiderüljön végre, hogy Mancika miként rántotta le Jucika csipkés női alsóját a Margit-szigeten.